Csepel info, ahogy működnie kellene

Csepel info, ahogy működnie kellene

Folytatódik az ellenzéki pozícióharc

2019. június 07. - Csepeli Kérdező

forrás: http://csepel.info/?p=69571

Az európai parlamenti választáson csökkent az ellenzéki szavazók aránya, a Fidesz pedig meghaladta az 50 százalékos támogatottságot. Az ellenzéken belül viszont megváltozott a pártok támogatottsága, és a városok egy részében matematikai esélyük maradt az önkormányzati választás megnyerésére.

Ez arra készteti őket, hogy kezdjék elölről az osztozkodást.

 

Politológusok szerint a DK azért vette át a vezető szerepet az ellenzékben, mert ők voltak a Fidesz „legádázabb” ellenzéke. A Momentum pedig azért tört előre, mert támogatóik a régi ellenzék, a régi pártokés régi arcok ellen is szavaztak. Így a DK és a Momentum lettek a két legerősebb ellenzéki „gyűjtőpárt”.Török Gábor politológus szerint a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ lett – és az ellentét közöttük máris megerősödött. A többi ellenzéki párt még a sebeit nyalogatja.

Lesz-e ellenzéki összefogás?

Amíg a DK szavazói kötődnek Gyurcsány Ferenchez, a Momentuméi bizonytalanok. Úgy csapódtak oda, ahogy 1995-ben az ellenzékiek a kisgazdákhoz, a „jobb most nincs” elvén. Sokan közülük elfogadhatatlannak tartják Gyurcsány Ferencet, és a Momentumot is elhagyják, ha vele szövetkezik. A Momentum mindenesetre azonnal élt a főpolgármester-jelölt állításának lehetőségével, amivel Karácsony Gergely pozíciója megingott. Jelöltjük egy eddig ismeretlen politikus, az 52 éves Kerpel-Fronius Gábor.

Budapesten az MSZP diktálta az ellenzéki pártok összefogását. Mindenhol az ő jelöltjeik kerültek többségbe. Csepelen a szocialistákat vezető Szenteczky János a polgármester-jelölti pozíció mellett még hat képviselő-jelköltségre tartott igényt a tizenkettőből. A hírek szerint polgármester-jelöltjük mellett ráadásul még magának is befutó helyet követelne a listán.

Támogatottság, őszi lista

Csepelen az ellenzéki pártok támogatottsága egymás között a következő: Demokratikus Koalíció: 50,8%; Momentum: 29,4%; MSZP: 19,7%. Azonban egy kampányban önkéntesek is kellenek. Ezek számára a pártdelegáltak száma utalhat: MSZP: 52,94%, DK: 31,7%, Momentum: 15,29%. Mindent összevéve az MSZP indokolhatja a jelenlegi ajánlatát azzal, hogy ők tudják a legtöbb önkéntest felmutatni, a DK és a Momentum viszont joggal követelhet nagyobb beleszólást a pozíció-osztozkodásban – írta a Csepel.info.

Az ellenzéki pártoknak az uniós választáson mért súlyuknak megfelelően kell összeállítaniuk, hogyan indulnak az őszi önkormányzati választásokon – kezdte az „újra-elosztás” vitáját Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció csepeli elnöke egy Facebook-bejegyzésben. Horváth szerint Takács Mónika, az MSZP polgármester-jelöltje és pártja is megbukott, a DK-nak és a Momentumnak pedig az eredeti megállapodásnál több jelöltet van joga állítani. A Momentum részéről eddig – nyilvánosan legalábbis – nem kívántak változtatást a jelölteken. Dukán András, aki 2018-ban visszalépett Csepelen, annyit jegyzett meg, hogy politikai tisztogatásra készülnek az önkormányzatban.

A politika nem matematika

Amíg egy parlamenti vagy uniós választáson pártszimpátia alapján szavaznak az emberek,az önkormányzati választáson ettől eltérhetnek. 2014-ben hasonló eredmények voltak az európai parlamenti voksoláson, mint most, és a baloldali pártok biztosra vették, hogy összefogva nyerni fognak ősszel. Nem így történt. „A baloldalt meglepetésként érte a vereség. Most is bennünket erősít, hogy az MSZP-DK ugyanazokat a rovott múltú politikusokat indítja, akikből a csepelieknek elegük van. Egyetlen programjuk, hogy mindent tönkretegyenek, bezárjanak, ami az elmúlt kilenc évben épült. Ezen a Momentum sem tud segíteni, amikor összefog velük és politikai tisztogatásokat követel. Csak lesüllyednek a többiek szintjére” – fogalmazott a Hírmondónak Ábel Attila alpolgármester.

 

Ma reggelre (2019.06.07) sok hozzászólás törölve lett, de érdekes módon "Nagyapó" fedőnéven irogató Fidesz bérenc kommentelő hozzászólásai sosem kerülnek törlésre...

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314882710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása