Csepel info, ahogy működnie kellene

Csepel info, ahogy működnie kellene

Éveket lazsált néhány csepeli politikus, de a pénzt felvették

2019. június 17. - Csepeli Kérdező

forrás: http://csepel.info/?p=69643

 

Kilenc év: ennyit lógtak 2014 óta összesen a “csúcstartó” csepeli MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai az önkormányzat üléseiről. Többnyire “munkahelyi elfoglaltság” volt az indokuk, de időnkén csak felálltak és szó nélkül elmentek. Érdekes, hogy a fideszes és a jobbikos képviselők valahogy meg tudták oldani, hogy keveset hiányozzanak: ők voltak a legszorgalmasabbak.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai a testületi ülések átlag 3 százalékán maradtak távol. Az MSZP politikusai az ülések 22 százalékán, a Demokratikus Koalíció tagjai pedig a 44 százalékán hiányoztak. A kisebb ellenzéki pártok közepesen teljesítettek: az LMP-s Tenk András az ülések 19, a jobbikos Pákozdi József pedig 7 százalékán hiányzott.

Papíron mindig betegség vagy munkahelyi elfoglaltság volt a távolmaradás vagy elmenetel oka. Ám túlságosan látványos a frakciók közötti különbség. Csak egy esetben nem volt soha hiányzás: amikor fel lehetett venni a pénzt. Az mindenkinek maradéktalanul sikerült.

 

 

Egy átlagember gyorsan elveszítené a munkahelyét, ha nem járna dolgozni. Attól azonban nem kell aggódni, hogy a léhűtő politikusokat valaki kirúgná. Nekik ehhez is joguk van – ha megindokolják a hiányzásaikat. A törvény szerint csak egy teljes évnyi folyamatos hiányzás után veszíthetik el megbízatásukat. Vagyis 11 hónap hiányzás után elég egyszer részt venniük egy ülésen, aztán újra lóghatnak.

Csepelen korábban volt már a hiányzások miatt egy komolyabb botrány, és polgármesteri dorgálás, nyomásgyakorlás. Rövid siker után azonban az ellenzéki képviselők újrakezdték a munkakerülést.

A legszorgalmasabbak

2014 októbere óta egyszer sem hiányzott, vagyis az összes önkormányzati testületi ülésen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester valamint Bercsik Károly és Zupkó János képviselők. A négy év és nyolc hónap alatt egyszer hiányzott Ábel Attila alpolgármester, Czibulyáné Szonday Szilvia, Pintér József Gáborné és Szuhai Erika képviselők. Ők kivétel nélkül a Fidesz-KDNP frakció tagjai, és a sorban utánuk is fideszes képviselők következnek.

Az ellenzékiek közül a jobbikos Pákozdi József volt a legszorgalmasabb, őt követi Dobák István az MSZP-ből.

A csepeli politika lajhárkirályai

A képzeletbeli dobogó csúcsán a DK-s Borka-Szász Tamás áll. Ő eddig 41 ülésről hiányzott, vagyis a testületi munka 57 százalékáról maradt távol. Ez két év nyolc hónap lógást jelent. A második a sorban Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetője. Ő 31 ülésről – a testületi munka 43 százalékáról – hiányzott, ami két év folyamatos távollétet jelentene ebben az önkormányzati ciklusban.

A DK-s Horváth Gyula egy év öt hónapot, az MSZP-s Takács Krisztián egy év három hónapot, a szintén MSZP-s Takács Mónika – a párt Szigethalmon élő polgármester-jelöltje – pedig egy évet hiányzott eddig a munkából a 2014-2019-es önkormányzati ciklusban.

Így mértük a hiányzásokat

A Csepel.info által kikért közérdekű adatokból kiszámoltuk, hogy az egyes képviselők mennyi ülésről maradtak távol, vagy távoztak el idejekorán a 2014-2019-es önkormányzati ciklus eddigi testületi üléseiről. Utóbbiból – munka közbeni távozásból – kevesebb volt.

Az eddig eltelt időszakból, a testületi ülések és a hiányzások számából tudtuk kiszámolni, hogy egy hiányzás mennyi időnek – 0,78 hónapnak –  felel meg. Ebből már könnyű volt kiszámolni, hogy ki milyen hosszú időszakon keresztül hiányozott a testületi munkából, ha egybe számoljuk a hiányzásokat. Fontos megjegyezni, hogy az adatsorban nincsenek benne a bizottsági ülések adatai. Ezeken az ellenzéki politikusok még sokkal kevesebbet vettek részt, mint a “rendes” üléseken, vagyis az adatok sokkal kiábrándítóbbak lennének.

A legutóbbi, júniusi rendkívüli testületi ülés a kikért adatokban még nem volt benne.

 

Személyes hozzásfűzni valóm:

csepelikerdezo szerint:

A 21 képviselőből 12 Fidesz-es. Azaz minden határozatot meg tudnak és akarnak szavazni.
Arra nem gondol senki sem, hogy ehhez a színjátékhoz minek asszisztálni?
Azt nem kérték ki, hogy melyik képviselő mennyi indítványt terjsztett elő, abból mennyit szavaztak meg?
Az sokkal beszédesebb lenne, pl kiderülne (bár a mesében nem hiszek), hogy a DK 1000 :mrgreen:indítványt adott be, de egyet sem szavaztak meg, MSZP beadott 545 darabot, megszavaztak 1-et.
Akkor kiderülne, hogy amit a Fidesz ad be, azt mind megszavazzák…

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214898336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása