Csepel info, ahogy működnie kellene

Csepel info, ahogy működnie kellene

Strandfelújítás: elúszott a vállalkozó

2019. június 17. - Csepeli Kérdező

forrás: http://csepel.info/?p=69638

A vállalkozó hibájának róható fel a csepeli strand nyitásának elmaradása, tudtuk meg a Csepeli Városgazda két műszaki ellenőrétől, akik úgy vélik, a felújítást végző cég valószínűleg túlvállalhatta magát a közel 500 milliós feladattal. Ezt jól jelzi, hogy 40 százalékos készültségi szintet sem tudták produkálni az előírt részhatáridőre, noha a bontásra és az építésre volt közel hat hónapjuk.

A tavalyi több száz milliós strandfelújítás után az idei évre az önkormányzat a leromlott állapotú öltözők, valamint a főbejárat teljes megújítását tűzte ki célul. A munkák elvégzésére közbeszerzést írtak ki. Az eljárást követően, 2018. december 7-én kötött szerződést a megrendelő, vagyis a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. az Intech Installációs Technológia Szerelő és Szolgáltató Kft.-vel. A cégnek a kivitelezés mellett a tervdokumentáció elkészítése is a feladata volt.

 

Késve indult a munka

A munkálatok azonban késve indultak. Megtudtuk, a decemberben aláírt szerződés ellenére az Intech Kft. csak februárban állt neki a bontási munkálatoknak, noha ahhoz engedély sem kellett. A kéthónapos csúszásra nem volt magyarázat, a tényleges építés az építési engedély megléte és a bontás után kezdődhet el.

Fontos tudni, hogy a munkákat egy szerződésmódosítással két részre bontották. Eredetileg a nyári és a téli üzemű épületek megújításával is 2019. május 31-re kellett volna elkészülnie a cégnek. Az Intech Kft. májusban jelezte, hogy szerződésmódosítást szeretne, mert nem végeznek időre a teljes tervezett munkákkal. A két fél így a nyári üzemű épületek kivitelezési munkáinak véghatáridejét 2019. június 15-re, a téli üzemű épület esetében pedig 2019. szeptember 20-ra módosította.

Folyamatos ellenőrzés

A beruházás során a Városgazda műszaki ellenőrei heti többször is, helyszíni bejárással ellenőrizték a munkálatokat. Az ellenőrök több alkalommal, e-mailben, emlékeztetőben is kérték a vállalkozót a munkák gyorsítására. Szükség is volt erre, hiszen kezdetben volt, hogy 4-6 munkással találkoztak az ellenőrök az építkezésen, ami szerintük egy ilyen volumenű beruházásnál nagyon kevés. Ezeken kívül módosított ütemtervet is kértek a cégtől arra vonatkozólag, hogy valóban el tud-e készülni határidőre a feladatokkal. Érdemi változás azonban nem történt. Majd a június 2-i megrendelői bejáráson is azt tapasztalták, hogy az Intech Kft., a határidőre vállalt munkák 40 százalékát továbbra sem érte el. Mindezt úgy, hogy a módosított, a nyári üzemű épületek építésre vonatkozó részhatáridőig már 2 hete sem volt a vállalkozónak. Ilyen körülmények között – Borbély Lénárd polgármester jelzésére – a Városgazdánál megvizsgálták az összes körülményt, és azok alapján az azonnali hatályú felmondás mellett döntöttek.

Mikor kaphatott volna pénzt a vállalkozó?

Fontos itt megjegyezni, hogy a 40 százalék elérése az Intech Kft.-nek azért lett volna nélkülözhetetlen, mert így – a szerződés alapján – az első részszámláját állíthatta volna ki a teljesítésről, ezzel nem kevés pénzhez juthatott volna. A vállalkozó több alkalommal jelezte számlázási igényét, azonban erre csak 40 százalékos készültség elérését követően van lehetősége a szerződés szerint. Mindannyiszor megállapították, hogy a teljesítés nem érte el a 40 százalékot, ezért részszámláját nem nyújthatta be.

A két műszaki ellenőr végül hozzátette, elképzelhető, hogy a vállalkozó nem jól szervezhette a munkát, a májusi csapadékos időjárás sem lehet magyarázat ilyen fokú késésre. Ekkorra ugyanis olyan készültségi fokot ért el a beruházás, hogy belső szakipari munkákat lehetett volna végezni, illetőleg a vállalkozó – az ütemterv megtartása és a munka megfelelő megszervezése estén – a szerződést teljesíthette volna.

Persze a cég hibája a csepelieket korántsem vigasztalja. Az viszont gyógyír lehet, hogy tudomásunk szerint június végén, július elején egy erőteljesen csökkentett jegyárral kinyithat a strand, és noha az öltözőket – ideiglenesen – kulturált konténerek helyettesítik majd, a medencék mindenképp üzemelni fognak.

Csepel.hu

 

Saját megjegyzéseim:

csepelikerdezo szerint:

Nagyapó,
A műszaki ellenőr nem csak az elvégzett munkát ellenőrzi, hanem a kivitelező által leadott műszaki ütemtervet is folyamatosan figyeli, és ha ott elmaradást tapasztal, azonnal jeleznie kell a megrendelő felé, hogy a kivitelező késedelmbe esett, valamint fel kell szólítania a vállalkozót, hogy nagyobb erőforrásokat biztosítson a kivitelezéshez.
Tudom miről beszélek, ez a munkám többek között, illetve FIDIC mérnöki feladatok… Ez utóbbit tudja, hogy mi?

csepelikerdezo szerint:

https://dokumentumtar.csepel.hu/letoltes.php?d_id=19383
Nah ebben benne van, hogy május 6.-án tűnt fel a műszaki ellenőrnek, hogy ez nem lesz meg határidőre.
Az már más kérdés, hogy a kivitelezés egy részére összesen 2 hónap állt rendelkezésére a kivitelezőnek. Azt, hogy mi és milyen mértékben lett kész, azt nem állapíthatja meg egyik fél sem, azt majd egy “független” személynek kell megállíptania.
A váratlan bejárásra varásnap, mise időben került sor, persze, hogy senki sem dolgozott :mrgreen:

 

Barokkos túlzás, hogy Bacher Gabriella a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.nél betöltött állása alapján műszaki ellenőr lehetne, mivel minden teljesítésnél a műszaki ellenőrnek függetlennek kell lennie. Ez itt és így nem valósul meg, ez így összeférhetetlen.

 

A közbeszerzéssel kapcsolatos digitális dokumentumok itt találhatóak meg:

https://ekr.gov.hu/portal/kozbeszerzes/eljarasok/EKR000834902018/reszletek

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3814898474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása